Home  Home
 Göreme  Göreme 

 Nieuws  Nieuws
 Blogs  Blogs
 Reviews  Reviews
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Links  Links
 Contact  Contact
Het weer in Nevsehir
Click for Nevsehir, Turkije ForecastNieuwsbrief

Nevsehir.nl - Engels Nevsehir.nl - Turks Nevsehir.nl - Duits  home | sitemap | contact   
Avanos
Het lieflijke stadje Avanos, aan de oever van de rivier de Kizilirmak, toont voorbeelden van de aantrekkelijke lokale architectuur en heeft een reputatie vanwege het lokale handwerk. Ieder jaar in augustus is Avanos het toneel van het kunst- en toerismefestival, waar een creatieve en vriendelijke sfeer heerst. Aardewerk is het meest populaire handwerk en het is meestal mogelijk om zelf te proberen om een pot te maken in een van vele pottenbakkerijen. Geweefde en geknoopte tapijten komen ook weer sterk op. Wanneer u Avanos in zuidelijke richting verlaat, passeert u een interessante karavanserai, Sarihan. Langs de route Nevsehir -Ürgüp kunt u Ortahisar met zijn uitgehouwen fort bijna niet missen.De stad Avanos heeft en zeer antieke geschiedenis: hier was al in de bronstijd menselijk leven, zoals de opgravingen van de grafplaats Toprakli tonen. Door het grondgebied stroomt de rivier Kizilirmak, een van de langste rivieren van Turkije, 1.355 kilometer lang. Deze rivier was al bekend bij de Hettieten die haar Marassantiya noemden, terwijl zij in de klassieke tijd Halys werd genoemd; de huidige naam betekent “Rode rivier”, dit gedeelte van de stroom heeft inderdaad een roodachtige kleur.

Ook de naam Avanos, afkomstig van het Latijnse Venasa, duidt op dit element: ijzerhoudende mineralen kleuren het slijk dat in de groeven wordt verzameld en verwerkt als grondstof voor aardewerk. Het maken van ceramiek is in feite een van de belangrijkste bezigheden van het centrum: op een van de stadspleinen staat het monument dat herinnert aan de verschillende plaatselijke activiteiten als de wijnoogst en de weverij maar vooral de pottenbakkerij.

In veel straten zijn kleine vazenwinkeltjes ten zien waar de pottenbakker zittend op een eenvoudig pottenbakkerswiel met naast zich de typische bak met potklei allerlei potten vervaardigt. Vooral de glanzend rode monochrome potten met bloemmotieven en geometrische figuren worden veel verkocht. Gelijke motieven worden ook gebruikt voor de tapijten die in Avanos, evenals in andere Turkse streken, een belangrijke traditionele bron van inkomsten zijn. Deze tapijten worden zowel in kleine werkplaatsen als door de vele vrouwen thuis vervaardigd uit zijde en wol dat met geduld wordt geweven op houten weefgetouwen. Overal in de straten ziet men deze typische plaatselijke producten en overal staan oude tufstenen gebouwen en huizen met elementen van typische Islamitische bouwkunst, waaronder een gebouw met terras en de loggia aan de voorgevel.

In de Yilanli prijkt een afbeelding van St. Onuphirius, een vrouw die haar berouw toonde en in een man veranderde en St. Joris, die vecht met een slang. In het primitieve dorpje Cavuçin wonen velen nog in de rots.

In Zelve, dat 4 kilometer verder ligt in Pasabag, stond een kloostercomplex dat door erosie en invasies herleid werd tot drie kloven. Zelve is het gebied van de zogeheten ‘sprookjesschouwen’ (peri bacasi), de tufstenen rotsformaties met hun, eveneens door erosie geborduurde, bruine ‘hoedje’.Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer